понеділок, 19 січня 2015 р.

І Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформаційних технологій


ІІІ етап
11-12 лютого 2012 року

Завдання
Уважне вивчення умов та допоміжних матеріалів завдання - половина успіху.

Календар ― віддзеркалення цивілізацій
Для кожної сучасної людини календар є щоденним звичним атрибутом. Чи то настінний календар, чи календар у записній книжці, розміщений у персональному комп’ютері, стільниковому телефоні, електронній книжці – будь-який, він дає нам можливість упорядкувати своє життя, запланувати важливі події та терміни виконання відповідальних завдань. Календар має давню історію. Історія створення та розвитку календаря у різні епохи, в різних цивілізаціях яскравий відбиток історії людства, його культури та наукових досягнень.
Учаснику олімпіади пропонується виступити в ролі співробітника видавництва, яке організовує свято календаря. На цьому святі необхідно надати гостям інтерактивну можливість переводу дат одного календаря в систему дат іншого, швидко знайти інформацію про календар того чи іншого типу в інформаційній базі даних, потренувати себе у вирішенні електронного кросворду, познайомитись із цікавими фактами з історії розвитку календаря.
Учаснику олімпіади необхідно вирішити наступні задачі виключно засобами MS OFFICE відповідно умовам задач. Використання VBA ЗАБОРОНЕНО
Умова задачі «Перетин цивілізацій»
(Завдання виконується виключно засобами MS EXCEL, результат роботи учасника зберегти у файл calend.xls)
Прагнення хоч би до деякої міри погоджувати між собою добу, місяць і рік привело до появи трьох календарних систем: сонячного, місячного та місячно-сонячного календарів. Кожна з цивілізацій створювала свій календар на основі національних звичаїв, культури, релігії та відповідних природних спостережень.
Учасник олімпіади повинен узгодити з григоріанським календарем дати мусульманського, китайського, японського, єврейського календарів. У файлі Перетин цивілізацій завдання.doc надані інструкції для опрацювання дат за правилами переводу з системи обліку часу григоріанського календаря у інші. Учасник, використовуючи виключно засоби MS Excel, повинен внести вхідні дані та формули-розв’язки у комірки відповідно до вимог на аркушах файла calend.xls. .


1.      Мусульманський календар.
Якщо в григоріанському календарі початок числення відбувається з року народження Ісуса Христа, то мусульманський календар пов'язаний з переселенням пророка Мухаммеда і перших мусульман з Мекки до Медини, що відбувався в 622 році нашої ери (у перерахунку на григоріанський календар). Для мусульманського світу хиджра була знаменною подією, і тому в 638 році н.е. по велінню халіфа Омара I (правив в 634–644 рр.) був введений календар місячної хиджри і початок нової ери було віднесено до 622 р., тобто року, в якому сталося переселення Мухаммеда і його послідовників і сподвижників. Вихідним моментом цього літочислення є 1 мухаррама, тобто перший день першого місяця мусульманського року. Цей вихідний момент відповідає п'ятниці 16 липня 622 року за юліанським календарем (точніше, ночі з 15 на 16 липня (з четверга на п'ятницю), оскільки у мусульман доба починалася напередодні даної дати, з моменту заходу Сонця).
Мусульманський календар побудований лише на зміні місячних фаз, тому він є чисто місячним, тобто від руху Сонця він не залежить. Мусульманський рік завжди коротше сонячного: залежно від високосності — на 10, 11 або навіть 12 діб. Отже, початок року з часом пересувається з весни на зиму, із зими на осінь, потім на літо і, нарешті, знову повертається до весни. Саме тому в місячному календарі немає місяців літніх і зимових, весняних і осінніх — вони «кочують» по всіх порах року.
На аркуші «Мусульманський» в робочій книзі calend.xls представлена таблиця «Мусульманський новий рік». Перший стовпець «Muslim lunar year» містить значення року за мусульманським календарем. У другому стовпці «Date of start of the year in the Gregorian calendar» у відповідному рядку дата початку цього нового року за григоріанським календарем.
У вказану комірку вносимо значення року за мусульманським календарем.
Обчислити засобами Excel, скільки днів пройшло від 1 січня відповідного року за григоріанським календарем до дати нового року в мусульманському літочисленні. Наприклад, вводимо 1432 рік, знаходимо по таблиці, що новий 1432 рік за мусульманським календарем настав 8 грудня 2010 року за григоріанським календарем. Обчислюємо, що з 1 січня 2010 року до 8 грудня 2010 року пройшов 341 день. Розрахунок повинен проводитися для будь-якого значення мусульманського року з таблиці.



2.      Китайський календар.
У китайському циклічному календарі використовується 60-річний цикл (англ. sexagenary cycle) — система китайського літочислення, заснована на комбінації десятирічного і дванадцятирічного циклів.
На аркуші «Китай» робочої книги calend.xls  знаходиться таблиця, що представляє китайський циклічний календар. Десятирічний цикл називається «Небесні стволи» (у таблиці зліва представлений вертикальними рядами: 10 стовпців), а дванадцятирічний цикл — «земні гілки» (у таблиці — горизонтальні ряди: 12 рядків). Половина комбінацій не використовується, оскільки вони мають різну парність. Таким чином, цикл повторюється через кожні (10×12)/2 = 60 років. За кожною «земною гілкою» закріплений свій знак китайського зодіаку. Крім того, небесні стволи попарно утворюють 5 стихій (дерево, вогонь, земля, метал, вода).
Рік в циклі позначається двома ієрогліфами [небесний ствол][земна гілка].
У вказану комірку вносимо значення року за григоріанським календарем. Засобами Excel знайти небесний ствол і земну гілку року за китайським календарем, який відповідає заданому в григоріанському стилі. Наприклад,
Введіть номер року з 1830 по 2069: 

2012








Небесний ствол

вода
9
земна гілка

дракон
V

3.       Японський календар. Ери правління імператорів
У Японії починаючи з 1 січня 1873 року по наші дні використовується, головним чином, григоріанський календар, але, не дивлячись на це, до цих пір знаходить своє вживання і японський календар (він використовується, зокрема, на японських монетах і банкнотах). Датування в японському календарі зв'язало з роками правління японських імператорів. Ходячи з цього, основна особливість японського календаря полягає в тому, що він розбитий на ери, співпадаючі з правлінням кожного імператора. Наприклад, 1980 рік еквівалентний 55 року ери Сівби, а 2008 рік — 20-у року ери Хейсей.
РОЗКЛАДКА ФОРМУВАННЯ ЧИСЕЛ
20                               2 ←10
11                               10→1
Коли перший рік епохи - ставиться ієрогліф «перший»

http://apps.creounity.com/time_machine/img/jpn/22_smpl.png

Поглянемо на структуру року в японському календарі на прикладі:    
1 — назва ери (на даному зображенні: Хейсей);
2 — рік від початку ери (на зображенні: 22);
3 — ієрогліф «нен» — слово «рік».
На аркуші «Японія» робочої книги calend.xls  знаходиться таблиця, що містить роки початку правління японських імператорів і ієрогліфи, їм відповідні. Там же розташована таблиця японських ієрогліфів, необхідних для переведення дат з григоріанського в японський календар і правила переведення. Необхідно по введеному у вказану комірку значенню року за григоріанським календарем і отримати значення року в японському календарі. Наприклад,
4.      Єврейський календар.
Єврейський календар або іудейський календар — це місячно-сонячний календар, який використовується в Ізраїлі. В основному він використовується в релігійних цілях, але також зустрічається на ізраїльських монетах і банкнотах. Першою особливістю єврейського календаря є те, що у ньому замість цифр використовуються символи єврейського алфавіту. Для переведення чисел в арабські цифри необхідно визначити числове значення кожної букви, а результат — скласти. Також варто звернути увагу на те, що в єврейському листі (як і в арабському) прийнято писати справа наліво. Для позначення тисяч використовуються ті ж самі букви, лише відділяються апострофом (') від одиниць, тобто апостроф ставиться перед крайнім правим символом. Подвійний апостроф ('') ставиться після символу одиниць, тобто після крайнього лівого символу.
Другий етап — знаходження відповідності між роком за єврейським літочисленням і роком григоріанського календаря. Літочислення в єврейському календарі починається від створення світу, яке, — згідно іудейської релігії — відбулось 7 жовтня 3761 р. до н.е. Таким чином, з отриманого числа року необхідно відняти 3761, щоб врахувати цей факт. Краще всього віднімати 3760, оскільки 7 жовтня вже дуже близько до кінця року. Єврейський календар — місячно-сонячний, тобто на нього впливають і Місяць, і Сонце. В результаті тривалість року в єврейському календарі може вагатися в діапазоні від 353 до 383 днів. В разі приблизних обчислень можна ігнорувати цей факт, оскільки середня тривалість року збігається з григоріанським календарем. Про це, проте ж, не варто забувати, якщо потрібний точний перерахунок дат, який виробляється по досить складному алгоритму. Отже, якщо треба перевести рік з єврейського літочислення в григоріанське, треба відняти 3760.


На аркуші «Ізраїль» робочої книги calend.xls  знаходиться таблиця відповідності між буквами і їх чисельними значеннями на івриті. По введеному у вказану комірку значенню року за григоріанським календарем  отримайте цей рік в єврейському літочисленні.
Наприклад:

Введіть рік за григоріанським календарем ( з 1240)
1994












За єврейським літочисленням




ה'תשנ"ד



Умова задачі «Календарі»
(Завдання виконується виключно засобами MS ACCESS,
 результат роботи учасника зберегти у файл calend.mdb)
В рамках презентації проекту видавництво планує розмістити в холі стенди з вбудованими планшетними комп’ютерами для ознайомлення відвідувачів з інформацією про країни світу, календарні системи які в них використовуються. При цьому для пересічного відвідувача «Свята календаря» інтерфейс пошуку повинен бути дружнім і зрозумілим.
Учасник повинен розробити працюючу модель  інформаційно-пошукової системи «Календарі» виключно засобами MS Access,  керуючись інструкціями з файлу Календарі завдання.doc


Створити інформаційно-пошукову систему (ІПС) «Календарі», використовуючи СУБД Access. Система повинна надавати інформацію про кожну з трьох календарних систем, про країни з різними системами літочислення. У ІПС повинен  здійснюватися пошук інформації про країну про частини її назви. Порядок роботи ІПС, інтерфейс форм, їх розташування, розташування на них елементів, що управляють, повинно відповідати наступним вимогам.

ü  Для створення ІПС надаються 4 зв'язаних таблиці з інформацією. У таблиці потрібно додати інформацію про прапори країн Марокко, Судан, Туніс, Китай, В'єтнам (СРВ), Монголія, Таїланд і опис в'єтнамського календаря. Всі файли знаходяться в каталозі Access.
ü  Детальний опис таблиць знаходиться в розділі «Склад ІПС».
ü  Розробник повинен створити форми і забезпечити роботу системи.
ü  Опис форм знаходиться в розділі «Склад ІПС».
ü  Інші атрибути БД ( запити, макроси, модулі) не регламентуються і створюються розробником в міру необхідності.
ü  Забороняється використовувати засоби VBA.

Опис роботи ІПС «Календарі».
 Система повинна працювати таким чином:

  1. При відкритті СУБД з'являється головна форма (Рис.1.)  На формі розташовано 4 кнопки. Назви перших трьох відповідають назвам календарних систем. Остання кнопка дає можливість здійснити пошук інформації про країну по частині її назви.


При натисненні кнопки «Сонячний» повинна з’являтись форма, яка містить назви та опис сонячних календарів у головній частині, а підлегла їй стрічкова форма містить країни, які користуються відповідним сонячним календарем (Рис.2.)













Умова задачі «Загадки цивілізації Майя»
(Завдання виконується виключно засобами MS POWER POINT,
 результат роботи учасника зберегти у файл Кукулькан.ppt)
Для секції «Загадки історії» організаторами готується інтерактивна виставка архітектурних споруд-календарів древніх цивілізацій. Однією з цих пам’яток є храм Кукулькана (Пернатого Змія). Цю піраміду майя в Чичен-Іце називають великим сонячним календарем. Один зі співробітників видавництва мав удачу засняти на фотоплівку «сходження Пернатого Змія». На жаль фотоплівка повністю не збереглась. Фрагменти фотоплівки та єдину фотографію сканували і зберегли відповідно у файлах Кадри.doc та  Фото.doc. Зображення високої якості, яке знаходиться у файлі Фото.doc певним чином захистили від несанкціонованого використання.
Учаснику необхідно у презентації відтворити оптичний ефект, описаний у файлі Храм Кукулькана.doc, при цьому ефект руху змія повинен складатися з 7 кроків до повного зникнення тіні.  Зображення слайду повинно відповідати зразку  Слайд.jpg.
Фото для слайдів презентації учасник може взяти тільки з файлу Фото.doс









Однією з пам’яток є храм Кукулькана (Пернатого Змія). Цю піраміду майя в Чичен-Іце називають великим сонячним календарем.
 Сходи, що йдуть по північній стороні піраміди, внизу по краях закінчуються зміїними головами, символами бога Кукулькана.

Два рази на рік, у дні весіннього та осіннього рівнодення у строго визначений час на балюстрадах виникає гра сонячного світла. Поступово виявляється зображення, утворене тінню, яку відкидає північно-західний кут піраміди. У міру того як сонце опускається до горизонту, картина стає все виразнішою... Сім трикутників світла як би виривають з ті-ні сім вигинів змії, що велично звивається. Її хвіст на верхній платформі, а тіло струмує вниз уздовж сходів. І — біля самої землі закінчується значною скульптурою зміїної голови з роззявленою пащею... Ілюзія триває рівно 3 години 22 хвилини. Відвести погляд від незвичайного явища неможливо.

Умова задачі «Цивілізації, люди, події»
(Завдання виконується виключно засобами MS WORD,
результат роботи учасника зберегти у файли Кросворд.doc, Перевірка.doc)
До моделі електронного календаря «Цивілізації, люди події» вирішено розробити серію кросвордів. Щоб підготовка великої кількості кросвордів зайняла менше часу важливою є автоматизація тестування готових календарів. Доступним програмним засобом є тільки текстовий процесор MS Word. Для перевірки кросвордів учаснику необхідно розробити у файлі Кросворд.doc бланк перевірки полів кросворда (строго за зразком Перевірка.jpg), в якому реалізувати автоматичну перевірку першого слова по-горизонталі.
Для журі учасник повинен здати у файлі Перевірка.doc покроковий опис дій для внесення даних у кросворд-рішення, дій для перевірки першого слова по-горизонталі (вказати використані для перевірки засоби MS Word)

УВАГА!!!
У розвязку завдання дозволяється використовувати тільки файли з початковими даними,  які розміщено у каталозі  Для учасника
Всі завдання необхідно виконати за 4 години та передати файли-розвязки під підпис члену жури у каталозі з назвою Прізвище_Імя_Регіон Класс (наприклад: Петров_Олесь_Сумська_11 або Сидоренко_Анна_Луганська_10).
Під час олімпіади учасник має право задавати питання тільки відповідальній особі виключно у письмовому вигляді протягом першої години роботи. Питання повинно бути  сформулюване таким чином, щоб на нього можна було відповісти однозначно ТАК чи  НІ.
 У випадку, якщо одна з цих відповідей може стати підказкою або відповідь міститься у тексті завдання учасник отримує відповідь БЕЗ КОМЕНТАРІВ.
В роботі залишати відомості, які ідентифікують особу учасника ЗАБОРОНЕНО!!! (за виключенням назви каталога з файлами-розязками участника)
Розвязок олімпіадного завдання вважається зданим тільки після перевірки членом журі в присутності учасника олімпіади наявності його файлів-рішень та підпису учасником у протоколі прийому робіт (підпис учасника ставиться після відмітки про наявність   файлів-рішень  кожної задачі.
Бажаємо успіху!
Журі та оргкомітет олімпіади.



Немає коментарів:

Дописати коментар