понеділок, 19 січня 2015 р.

Практичний тур олімпіади в MS Word

Практична робота в текстовому процесорі MS Word

Використовуючи інструменти MS Word, оформіть текстовий документ з  такими вимогами:
Задайте наступні параметри сторінки:
верхнє поле – 1 см,    нижнє поле – 1,25 см,      ліве і праве поля – 1,5 см.
Задайте наступні параметри абзаців в основному тексті:
вирівнювання – по ширині, абзацний відступ 1,25 см, міжрядковий інтервал – одиничний.
Параметри основного тексту: шрифт Times New Roman, розмір – 13 пт.
Параметри заголовка: шрифт Monotype Corsiva, накреслення – напівжирний, розмір – 28 пт., колір – червоний.
Другий абзац основного тексту оформіть у вигляді двох колонок однакової ширини. Встановіть між ними розділювач.
Третій абзац основного тексту оформіть у текстовому полі.
Збережіть файл з оформленим за зразком текстом у власній теці.

                             Календарі та літочислення у країнах світу
     Якщо в григоріанському календарі початок числення відбувається з року народження Ісуса Христа, то мусульманський календар пов'язаний з переселенням пророка Мухаммеда і перших мусульман з Мекки до Медини, що відбувався в 622-гому році нашої ери (у перерахунку на григоріанський календар). Для мусульманського світу хиджра була знаменною подією, і тому в 638-ому році н.е. по велінню халіфа Омара I (правив в 634–644 рр.) був введений календар місячної хиджри і початок нової ери було віднесено до 622-го р., тобто року, в якому сталося переселення Мухаммеда і його послідовників і сподвижників. Вихідним моментом цього літочислення є 1 мухаррама, тобто перший день першого місяця мусульманського року. Цей вихідний момент відповідає п'ятниці 16-го липня 622-го року за юліанським календарем (точніше, ночі з 15-го на 16 липня (з четверга на п'ятницю), оскільки у мусульман доба починалася напередодні даної дати, з моменту заходу Сонця). Мусульманський календар побудований лише на зміні місячних фаз, тому він є чисто місячним, тобто від руху Сонця він не залежить. Мусульманський рік завжди коротше сонячного: залежно від високосності — на 10, 11 або навіть 12 діб. Отже, початок року з часом пересувається з весни на зиму, із зими на осінь, потім на літо і, нарешті, знову повертається до весни. Саме тому в місячному календарі немає місяців літніх і зимових, весняних і осінніх — вони «кочують» виникають по всіх порах року.
     У китайському циклічному календарі використовується 60-річний цикл (англ. sexagenary cycle) — система китайського літочислення, заснована на комбінації десятирічного і дванадцятирічного циклів.

      У Японії починаючи з 1-го січня 1873-го року по наші дні використовується, головним чином, григоріанський календар, але, не дивлячись на це, до цих пір знаходить своє вживання і японський календар (він використовується, зокрема, на японських монетах і банкнотах). Датування в японському календарі зв'язано з роками правління японських імператорів. Виходячи з цього, основна особливість японського календаря полягає в тому, що він розбитий на ери, співпадаючі з правлінням кожного імператора. Наприклад, 1980-ий рік еквівалентний 55-ому року ери Сівби, а 2008-ий рік — 20-ому року ери Хейсей.

Немає коментарів:

Дописати коментар